Women secret

Wat is tanderosie en hoe voorkomt je het?

Geplaatst op

Het drinken van frisdrank is tegenwoordig niet meer dan normaal. Een groot deel van de Nederlanders doet dit zelfs bijna dagelijks. Buiten het feit dat de hoeveelheid suiker in frisdrank niet goed is voor je lichaam, tast het ook je gebit aan. Zo vergroot je de kans op het krijgen van gaatjes (tandcariës) en krijg je last van tanderosie. Gaatjes worden veroorzaakt door zure mondbacteriën, die zich vormen door suikers en andere koolhydraten. Veel mensen weten wat gaatjes in de tanden en kiezen zijn en hoe ze worden veroorzaakt, maar wat is tanderosie nou eigenlijk? En belangrijker nog: hoe voorkomt je het?

Wat is tanderosie?

Het oplossen van het tandglazuur door zuur noemen we tanderosie. Omdat dit vaak erg geleidelijk gaat, is het soms moeilijk om dit proces direct te herkennen. Daarom is het belangrijk om minimaal 2x per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts voor een periodieke controle en eens in de zoveel tijd een afspraak te maken bij de mondhygiënist. Zure producten zijn vaak de boosdoener van tanderosie, denk hierbij aan frisdranken, fruit, vruchtensappen en sport- en energiedranken. Naast zure voedingsmiddelen is maagzuur een veroorzaker van tanderosie. Maagzuur speelt een rol wanneer je braakt of als het zuur omhoog komt. 

Is het beter voor het gebit om light- of zeroproducten te eten of drinken?

Light of zero frisdranken bevatten geen suiker, maar zijn net zo zuur als de normale frisdranken. Daardoor veroorzaken ook light- en zeroproducten tanderosie. Voor het voorkomen van gaatjes is het wel beter om te kiezen voor een light- of zerovariant.  

Gebitsslijtage

Je gebit slijt door de jaren heen. Dit is een natuurlijk proces, omdat je jouw gebit dagelijks gebruikt. Tanderosie is een vorm van gebitsslijtage die dit proces versnelt. 

Het herkennen van tanderosie

Tanderosie is moeilijk te herkennen. Helaas zie je het zelf vaak pas in een gevorderd stadium, wanneer je tanden er anders uit gaan zien. De tandarts herkent de eerste tekenen van tanderosie en helpt verdere gebitsslijtage voorkomen.

De symptomen van tanderosie: 

  • het oppervlak van de tanden en kiezen is heel glad;
  • de vorm van de tanden verandert;
  • de tanden zijn geliger;
  • kortere, dunnere of doorschijnende (voor)tanden;
  • pijnklachten bij het eten en drinken van koude of zure voedingsmiddelen;
  • uitstekende vullingen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden